YvetteAntoinette

Photography

Blog

07-08-2022 Waarom?

Omar Brunt schreef laatst een stukje over het waarom van zijn laatste serie. Stukjes uit die tekst, zette me aan het denken over mijn eigen fotografie.

“Waarom doe je wat je doet?” Vroeg hij zich af. Ik vraag me vaak af, “Waarom willen mensen altijd overal een uitleg bij hebben?” Waarom spreekt de ene foto me aan, en de ander juist niet?

Voor mij is het vooral gevoel. En nieuwsgierigheid. “Zou ik dat ook kunnen?” Kan ik een foto maken zoals het werk dat me zo inspireert?  Of: Krijg ik dat zelfde gevoel ook als ik het probeer? Lukt het mij om die technieken te gebruiken de ik zo bijzonder vind? Die voor mijn “gevoel” zoveel bijdragen aan de uiteindelijke foto?

Deze kleine overdenking, vraagt al om zoveel meer onderzoek. Ik besloot naar aanleiding van bovenstaande een analyse te maken. Zo begon ik met een lijstje van favoriete inspiratie fotografen van de afgelopen tijd.

Elizaveta Porodina, Paolo Roversi, Nicolai von Bismarck

Magdalena Berni, Ellen Jane Rogers, Vivienne Mok

 

Waarom juist deze mensen?

Ze zijn onderscheidend, anders dan de meeste, de meute. Durven te experimenteren met techniek, camera’s en licht. Ze kijken naar het totaalbeeld. Sfeer, styling, gevoel. En er is een link met fashion. Het is vaak onvoorspelbaar. Je blijft verwonderd. En ze werken met analoge film, polaroid, expired film. Experimenteel!

Omdat ze me mee terug nemen naar mijn ideale wereld. Een link naar de natuur, vervlogen tijden, nostalgie, melancholie, romantiek.

(Portret)fotografie lijkt nu vaak zo voorspelbaar. Het beeld wat voorgeschoteld wordt en de workshops die worden aangeboden. Belichtingsdriehoek, scherpte, Rembrandt licht.

Fine Art… Er zijn fotografen die niet eens gegoogled hebben wat fine art fotografie eigenlijk betekent en denken dat het iets met Rembrandt licht te maken heeft.

 

Is het dan toch het kunstzinnige element voor mij?

Ja! Ik wil verbaasd en verwonderd blijven. Niet zeker over een uitkomst, maar blij verrast of geprikkeld om het nog eens te proberen totdat het resultaat wel een juist gevoel oproept. Ik wil blijven leren over technieken. Niet de nieuwste gadgets, camera’s of lenzen gebruiken maar met minimale middelen toch een bijzonder resultaat creëren. Onderzoeken, hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

 

Naast mijn inspiratie bronnen, heb ik ook gekeken naar een aantal van mijn laatste foto’s.

 1. Yunah met gipskruid. Double exposure. Inspiratie Magdalena Bernie
 2. Anna met bloemen en vlinders. Long exposure. Inspiratie Paolo Roversi
 3. Jasmijn met spiegel. Daglicht. Inspiratie Jon Lieckfeld
 4. Charlotte movement. Long exposure en movement. Inspiratie Paolo Roversi en Nicolai von Bismarck
 5. Timna 1920’s. Flashlight belichting. Inspiratie Paolo Roversi
 6. Yunah Twirl. Lensbaby Sweet 50. Inspiratie cadeau Dracorubio

 

 1. Ik dacht bij het bekijken op het camera scherm dat de foto niet goed was omdat de bloemen teveel door het gezicht/voor de ogen vielen. Dit bleek bij controle op groot scherm toch juist dat interessante onverwachte beeld te geven. De blik en pose maken dit beeld voor mij compleet.

 

 1. Happy Accident. Ik wilde hier schilderen met licht, maar was vergeten de lamp uit te zetten. Op het laatste moment vroeg ik het model om toch even heel stil te blijven zitten en liet de camera zijn werk doen. Ook hier bleek bij controle op groot scherm dat deze foto heel krachtig was. De styling, de blik en dat kleine beetje beweging.

 

 1. Ik was aan het stoeien met daglicht en dacht dat ik niet voldoende licht opbrengst had, dus ben na drie klikjes over gegaan op kunstlicht. Maar bij controle bleek dat ik in die drie klikjes mijn foto al gemaakt had. De lichtval, de vintage styling. De foto nog omgezet naar zwart wit met een tintje. En ook hier weer, de blik van het model maken deze foto voor mij echt af.

 

 1. Scherpte ligt op de achtergrond, model is compleet in haar eigen wereld, in beweging, en vertrouwt mij achter de camera dus blijkbaar genoeg om lekker in haar eigen ritme te bewegen. Lijkt wat spookachtig. Elementen die voor mij het beeld nog krachtiger en interessanter maken.

 

 1. Bij deze shoot had ik inmiddels een aantal keren met light painting kunnen experimenteren en deze foto ging eigenlijk heel soepel. Ervaren model, goed in poseren en kon de poses en blik ook goed vasthouden. Hierbij was het vooral heel relaxed om met een ervaren model samen te werken. Het op een lijn zitten tijdens een shoot is ook zeker belangrijk voor het uiteindelijke resultaat.

 

 1. Inspiratie kwam omdat ik van Roderique een Lensbaby Composure had gekregen. Zelf had hij een Sweet 50 en die mocht ik ook lenen om uit te proberen. Ik had online wat gezocht naar voorbeelden. Het werken met deze lenzen is best lastig omdat je handmatig moet scherpstellen en maar een klein gebied hebt wat volledig scherp is. Natuurlijk dacht ik, weet je wat, er moet nog meer beweging bij. Gelukkig lukte het om het juiste stukje scherp te krijgen tijdens de beweging van het model. De locatie, kleding en het haar maken voor mij het beeld echt af.

 

Welke elementen komen veel terug?

Happy Accidents. Movement. Styling, blik en pose. Vintage. Werken met Tieners.

Waarom de tieners? De blik, de onschuld, het enthousiasme, het geduld, de schoonheid. Vintage? Voorkeur. Het idee van nostalgie en romantiek. Blik en Pose? Zo belangrijk. Zonder het juiste inlevingsgevoel, is je foto gewoon minder. Het is een soort acteerspel. Een verhaal in een frame. Styling? Ook heel belangrijk. Ook al wil ik hier meer mee doen en ook eens proberen wat meer era’s te onderzoeken. Movement? Beweging voegt ook zeker een dynamiek toe aan het totaalplaatje. Maar is zeker niet altijd passend. Happy Accidents? Als je nieuwe technieken onderzoekt, weet je nog niet helemaal wat je aan het doen bent. Ik vind het geweldig om te zien wat er uit dit soort experimenten en soms ook mislukte pogingen kan ontstaan.

Conclusie

Heeft het dan toch allemaal met ego/eigen voorkeur te maken? Ja zeker, maar het is ook belangrijk om veelzijdig te kunnen zijn om zo klanten te bedienen met hun vragen en wensen voor hun ideale beeld.

Ik oefen uit nieuwsgierigheid, verwondering. Het boeit me. Dat wat me opvalt bij andere fotografen, wil ik laten zien, delen.

Ik wil met mijn fotografie geen diepgang in de zin van “Ik had een slechte jeugd en een zwaar leven dus fotografeer ik op deze manier” vibe meegeven. Misschien is het meer “Ik richt me op jeugd en schoonheid en onschuld en de mogelijkheden die nog voor ze liggen” om er een soort hoop uit over te dragen of mee te geven aan de kijker.

En omdat ik nog zoveel van iedereen kan leren, er zoveel lol aan beleef.

Het is een ideaal. Zonder harde boze buitenwereld. Geen invloed van andere mensen. Misschien dat ik daarom ook wel mijn modellen alleen fotografeer. Misschien dat ik mijn modellen ergens voor wil behoeden en ze daarom omring met bloemen en vlinders en rustige kleding. Om ze in een soort moment vast te leggen waar alles even veilig is en ze zich mooi kunnen voelen.

 

 

 

21-03-2022 Artist Statement

The ghosts of melancholy and loneliness sometimes wanders through my frames

A love of nature and silence

A longing for peace and stillness

My goal is to be captured in one photograph.

 

With a model as my canvas

Using make-up, hairstyling, styling and light as my paint

I create the images that first emerged from my thoughts.

I like to express grief, fragility in balance with inner strength and perseverance by using photography as my chosen form of art.

 

A visual in my mind

The possibility to create a new character that carries a message or story.

Creativity feels like being able to breathe freely

Being my true self in those moments.

 

Sensitive to beauty

Creativity reflects the person you really are

Artwork is a continuation of the author

A piece of her soul is in there.

 

 

 

Fine Art: Created in line with the vision of the photographer/artist.

Using photography as a medium for creative expression. Goal is to express an idea, a message or an emotion or a collab of these. “An expression of the artists vision.”

Conceptual Art: Art in which the idea or concept/plan of interest/intention presented by the artist is considered more important than the finished product.